728x90 AdSpace

Latest News
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρωτη εξυπνη συσκευη που λειτουργει... με αερα!




Τα πάντα γύρω μας, από το πιο μικρό και απλό αντικείμενο έως και ολόκληρα «έξυπνα» κτήρια, μπορούν να τροφοδοτηθούν από την ενέργεια που υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε μέσω των ασύρματων σημάτων (πολλών και διαφορετικών συχνοτήτων). Με λίγα λόγια, δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη τροφοδοσίας μέσω – για παράδειγμα - μπαταριών. 
Ίσως ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα οι πρώτες ανάλογες συσκευές ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, οι πρωτότυπες αυτές συσκευές ονομάζονται «Ambient Backscatter», λειτουργούν χωρίς μπαταρίες και έχουν την ικανότητα να κάνουν υπολογισμούς και να επικοινωνούν. Για να το πετύχουν αυτό, ως τροφοδοσία εκμεταλλεύονται ραδιοκύματα που ήδη υπάρχουν στον αέρα, μη αδειοδοτημένα σε συγκεκριμένους οργανισμούς, ραδιοκύματα τα οποία τα έχουν «απελευθερώσει» οι κυβερνήσεις προς δημόσια χρήση. Για παράδειγμα, αυτά που χρησιμοποιούν τα baby monitors, των τηλεοράσεων καθώς και τα Wi-Fi. Οι ραδιοσυχνότητες αυτές προσφέρουν ενέργεια και σύνδεση.

Καθημερινά αντικείμενα όπως ρούχα, κλειδιά, πορτοφόλια ή ακόμα και γυαλιά ηλίου θα μπορούσαν όλα να «χαρτογραφηθούν» και να αποτελέσουν «μέρος» του δικτύου χρησιμοποιώντας αυτά τα εξειδικευμένα chip. Εργαλεία βιομηχανικής τηλεμετρίας καθώς και διαφόρων τύπων αισθητήρες, μπορούν να «χτιστούν» μέσα στα δάπεδα/τοίχους, δίνοντας την δυνατότητα διασύνδεσης με ανθρώπους και άλλες συσκευές. Και όλα αυτά χωρίς να είναι ορατά. Επίσης, το γεγονός πως λειτουργούν δίχως μπαταριές, αποτελεί ένα απίστευτο πλεονέκτημα απουσίας της ανάγκης για συντήρηση, σχεδιασμό και δυσκολία μηχανολογικής υλοποίησης. Χωρίς την ανάγκη επέμβασης του ανθρώπου για συντήρηση, η τοποθέτηση τους στους τοίχους και τα δάπεδα θα σημαίνει απλά πως τα πάντα θα μπορούν να είναι online παντού!

Στο παρακάτω βίντεο γίνεται μία επίδειξη κάποιων βασικών λειτουργιών αυτής της τεχνολογίας. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως σε ένα «έξυπνο» σπίτι, ακόμα και τα κλειδιά μας μπορούν να δικτυωθούν με αυτό, με συνέπεια αν ξεχάσουμε που τα έχουμε βάλει να λάβουμε αναφορά τοποθεσίας της θέσης τους μέσω της κατάλληλης εφαρμογής!






Για να πραγματοποιηθεί βέβαια απροβλημάτιστα το παραπάνω σενάριο, θα πρέπει αυτά τα chip να ενσωματώσουν κάποιου είδους περιορισμού των παρεμβολών, μιας και θα λειτουργούν σε έναν χώρο με πολύ «βρώμικες» συχνότητες. Για αυτό τον λόγο οι ερευνητές πρότειναν την χρήση τηλεοπτικών σημάτων, τον λεγόμενο και ως «λευκό χώρο», δεδομένου πως πολλές κυβερνήσεις δίνουν αυτές τις συχνότητες για ραδιοφωνική χρήση καθώς και για τα smartphones προς όφελος της δημόσιας ασφάλειας. Θα πρέπει φυσικά να υπάρχει και μια βάση δεδομένων που θα ξεκαθαρίζει την χρήση των συχνοτήτων του «λευκού χώρου» ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και παρεμβολές με άλλες υπάρχουσες υπηρεσίες σε αυτές τις συχνότητες.

Οι ανά τον κόσμο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα υιοθετήσουν δύσκολα αυτήν την τεχνολογία, μιας και αυτήν την στιγμή υπάρχουν πολλές και πιο έτοιμες λύσεις πάνω στην αχίλλειο πτέρνα των κινητών, τις μπαταρίες. Για την εμπορευματοποίηση αυτής της συσκευής, θα πρέπει να υπάρξουν μεγάλες χορηγίες και πάλι το αποτέλεσμα στον μέσο άνθρωπο δεν θα είναι εύκολα ορατό. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ζούμε σε έναν κατά πολύ πιο «έξυπνο» κόσμο…

πηγή

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η πρωτη εξυπνη συσκευη που λειτουργει... με αερα! Rating: 5 Reviewed By: Unknown